להנות בטבע - יותר
 
תגידו ביי ביי לנעלי ההרים המפלצתיות שלכם – נעליים לטרקים

תגידו ביי ביי לנעלי ההרים המפלצתיות שלכם – נעליים לטרקים

שלום, אם זאת הפעם הראשונה שאתם נכנסים לבלוג, אז היי, אני ניבגי, נעים מאוד. אני הבן אדם שיגרום לכם לצאת לטבע יותר ולהנות מזה הרבה יותר. הפוסט הזה הוא חלק מסדרת פוסטים שבאה לעשות סדר בכל הבולשיט שמוכרים לכם, ולנתח מה אתם בתאכלס צריכים לקחת איתכם כשאתם יוצאים לחבק עצים (זה לא באמת בלוג של מחבקי עצים). אתם מוזמנים להעיף מבט על כמה מהפוסטים הקודמים בסדרת האולטרה-לייט שבהם כתבתי על שק״שים, אוהלים, ערכות בישול, תיקים, ביגוד, מים בטרק והרבה פיצפקעס.

הפעם נדבר על תחום שמבחינתי הוא אחת הסיבות המרכזיות להתחיל לטייל אולטרה-לייט, ומהווה את השינוי הכי מתגמל בכל השיטה הזאת. והוא כמובן… (אני יודע שספיילרתי עם הכותרת, אבל זרמו)… נעליים!

כן, אז אני אף פעם לא אהבתי נעליים מאסיביות. בטירונות סבלתי מהנעליים הגבוהות, וגם כשקיבלתי נעלי הרים חדשות ושוות מהצבא שנאתי ללכת איתם. ושנאתי ללכת איתם גם אחרי זה את כל שביל ישראל. אני אולי לא דוגמה, בתור מסנדל חורף, אבל עדיין, המון מטיילים (הייתי אומר רובם) היו וודאי מגדירים את נוחות כפות הרגליים בטרק כחוליה החלשה בלי ספק.

Enters The Trail Runners

אז כשהתחלתי לחקור על כל הדבר הזה שנקרא תרמילאות אולטרה-לייט, גיליתי שהמשוגעים האלה מטיילים עם נעלי ריצת שטח! דין שלג כדין מדבר! זה ממש שונה מכל מה שלימדו אותי על ציוד טיולים לפני זה, אבל זה משך אותי מאוד. אז כשהצלחתי להוריד את משקל הציוד הכולל שלי לחמש ק״ג (מאז השתפרתי) לקראת טרק ה-TMB, עשיתי את המעבר. מאז לא הסתכלתי אחורה.

כרונולוגיית UL

הפוסט הזה, לא במקרה, מגיע רק עכשיו. מעבר לנעלי ריצת שטח מומלץ רק לאחר שהצלחתם להוריד את משקל התיק שלכם באופן משמעותי – אם אתם עוד לא שם, אז אתם עוד לא פה. הסיבה היא שתפקידם של נעלי ההרים הגבוהות והמסיביות הוא בעיקר לשמור על הקרסול מעיקום או נקע, והסיכוי לפגוש את אחד משני אלו עולה ביחס ישר למשקל שאתם סוחבים עליכם. אחרי הכל, הקרסול שלכם רגיל לסחוב 70 ק״ג על מישור והפתעתם אותו עם 90 ק״ג בבולדרים. לא יפה מצדכם.

אז מה זה נעלי ריצת שטח?

A.K.A Trail Runners

בגדול אלו נעלי ריצה עם כמה שינויים קטנים שהופכים אותם למתאימים יותר לשטח ושבילים טכניים:

  1. סוליה עבה וגסה יותר – לטובת אחיזה טובה יותר בקרקע רכה וחולית.
  2. חומרים עמידים יותר – בשביל שירדו יותר זמן בשטח, שם הם חווים בלאי גדול יותר מכבישים ומדרכות.
  3. מבנה קשיח יותר – בשביל שהנעל לא תאבד מהצורה שלה ותשמור על הרגל גם בתוואי מסולע וטכני.

ולמה זה טוב?

יש פה לא מעט דברים, לא רק כי אני חופר אלא כי זה באמת כזה טוב. ניסיתי לקצר.

ק״ג אחד על הרגליים הם כמו 5 על הגב

אמרה נפוצה בתחום התרמילאות, אם כי יש שמקלים עם המספר 3. בעיקרון זה עניין פיזיקלי ברור יחסית:

  1. את הרגליים אנחנו מרימים בכל תוואי בניגוד לשאר הגוף שבחלק גדול מההליכה אנו לא נדרשים להרים. אם תחשבו על הנעליים שלכם כמשקולות, אתם בגדול עושים סטים בלתי פוסקים של הרמת משקולות עם הרגליים שלכם לאורך כל ההליכה.
  2. לרגליים יש מנוף גדול ולכן נדרש כוח רב יותר בשביל לשנות את הגובה שלהם לאורך ההליכה. למי שהקונספט של מנוף ומומנט לא ברור לו אז..פשוט סמכו עלי, אני לא רוצה לחפור ואני די מקווה שימי כפיזיקאי נגמרו.

השורה התחתונה היא שזה מאוד משתלם להוריד את המשקל של הנעליים שלכם, ונעלי ריצת שטח יכולים בקלות לחסוך יותר מק״ג שלם על הרגליים שלכם!

הן הרבה יותר מאווררות

זה די ברור למה זה נכון. הסיבה שזה טוב, מעבר לזה שזה נעים יותר (במיוחד במזג אוויר חם), היא שזאת דרך מעולה להפתר מבעיית שלפוחיות חמורה שפוקדת את רוב הטרקרים.

פידבק טוב יותר מהקרקע

מכיוון שנעלי ריצת שטח הן לרוב משמעותית יותר רכות מנעלי הרים קלאסיות ובעלי סוליה דקה יותר, יש פידבאק הרבה יותר מדויק מהקרקע וניתן להרגיש את התוואי עליו הולכים בניגוד לנעל מפלצתית שאדישה לשפיץ של בולדר בדיוק כמו שהיא אדישה לכביש אספלט. זה טוב מכמה סיבות:

  1. מחזק את שריר היציבה שלכם ברגליים וזה טוב גם לטיולים וגם בכלל.
  2. מונע נפילות והחלקות עקב הבנה של המוח את המנח האמיתי של הרגליים שלכם על הקרקע.
  3. משנה נקודות לחץ לאורך ההליכה וזה עוזר למנוע את הכאבים שיש בכף הרגל לאחר הליכה ממושכת. כאבים אלה נובעים עקב לחץ קבוע על אותם נקודות בכף הרגל לאורך זמן. אתם תחשבו שאני מסטלבט, אבל זה באמת סוג של מסאז׳ כפות רגליים מבחינתי.
פשוט פאקינג נוחות

נעלי ספורט זה פשוט דבר נוח. נעלי הרים פשוט לא.

מייתרות ״כפכפי מחנה״

בגלל שהן כל כך נוחות, אני מצאתי שהן מייתרות את הצורך בתחליף לשעות הערב או ימי מנוחה בעיירות שהיה מאסט בתקופת נעלי ההרים. אם לפני המעבר לנעלי ריצת שטח הייתי חייב לקחת איתי סנדלים בשביל לאוורר את הרגליים בערב, עם נעלי ריצת שטח אני לא מרגיש את הצורך הזה. מעבר לזה שזה חוסך עוד פריט והרבה משקל על הגב, זה די נוח לא להרגיש את הצורך להחליף את הנעלי הרים ישר שמגיעים למחנה ללילה.

במידה ואתם כן מעוניינים לקחת איזשהו פריט הנעלה לערבים וזמני מנוחה, השמרו מסנדלים כבדות למיניהם (הצ׳אקו שלקחתי איתי לשביל ישראל שקלו כמעט 0.7 ק״ג!), ולכו עם כפכפי אצבע קלילות או קרוקס (חיקוי של קרוקס הוא גם יותר זול וגם יותר קל!). למי שמוכן להשקיע לא מעט כסף ולאלו מכם שמחבבים הנעלה מינימליסטית (נושא לפוסט נפרד😋) אפשר ללכת על סנדלים של חברת Xero Shoes כדוגמת ה-Z-trail בהם אני משתמש ביום-יום (וקצת לריצה) כבר שנה וחצי. הן יכולות לשמש גם עבור ההליכה באיזורים רטובים או סתם בשביל לרענן את הרגליים ביום חם.

אבל זה לא אטום למים..

נכון. נעלי ריצת שטח הן לא אטומות למים, וזאת הדרך היחידה שבה הן יכולות להיות כל כך קלות ונושמות. הקטע המגניב הוא שזאת לא כזאת בעיה. למי ממכם שיצא ללכת עם נעלי הרים ״קלאסיות״ בגשם רציני, על שלג עמוק או לחצות איתן נהר בעומק של 20 ס״מ לפחות, יודע שהן בהחלט נרטבות (כן, גם הגורטקס). ולא מתייבשות. אף פעם בערך. נעלי ריצת שטח נרטבות הרבה יותר בקלות, וכל גשם קל, או הליכה בשלולית של 5 ס״מ תרטיב לכם את הגרביים, אבל היופי הוא שאיך שהן נרטבות מהר כך הן גם מתייבשות – ממש מהר! תופעה זאת הופכת נעליים רטובות לסיפור לא גדול. בפועל, ברוב הטרקים שכוללים הליכה במים, שלג או גשם, נעלי ריצת שטח יצמצמו את ההליכה הרטובה של הרגליים שלכם עקב התייבשות מהירה. מפתיע ומגניב.

עינב עם נעלי ריצת שטח קלילות

מעטפת משלימה

משקל סחיבה כולל נמוך

כמו שציינתי כבר, לעבור לנעלי ריצת שטח כשאתם עדיין סוחבים תיק של מעל 20 ק״ג זה מתכון לנקע. תשקלו את המעבר הזה רק אחרי שהצלחתם לצמצם משמעותית את המשקל הכולל (משקל בסיס + מזון ומים) שאתם סוחבים על הגב.

שרירי יציבה חזקים

שרירי יציבה חזקים יהיו מאוד שימושיים בשביל באופן כללי בטרקים ובהליכה עם נעלי ריצת שטח במיוחד. את חיזוק של השרירים הנ״ל ניתן להשיג באמצעות ריצה (״ריצה יחפה״ במיוחד, אבל דורשת זהירות רבה למי שלא התנסה בה לפני) ובאמצעות תרגילי רגליים למיניהם (סקווטים, לאנצ׳ים וכו׳). חיזוק שרירים אלו חשוב במיוחד עבור אנשים עם עבר נרחב של נקעים.

מקלות הליכה

2 מקלות הליכה עשויים לתרום לכם בשני אופנים. ראשית, הם מורידים משמעותית את עומס המשקל מהרגליים ע״י כך שהם משתפים את שרירי פלג הגוף העליון במאמץ ההליכה. שנית, הם מספקים יציבות מוגברת בהליכה באיזורים מסולעים וטכניים שעשויה גם למנוע נפילות. בטיולים הראשונים עם נעלי ריצת שטח אני ממליץ בחום ללכת עם שני מקלות הליכה.

חסרונות של נעלי ריצת שטח

נו טוב, בשביל להיות קצת יותר עגולים, וקצת פחות מיסיונרים…

נשחקות מהר יותר – נעלי ריצת שטח עשויים להספיק ל-750 ק״מ בערך, אם כי זה תלוי, מן הסתם, בשלל פרמטרים. נעלי הרים ״קלאסיות״ טובות יכולות להחזיק גם פי 4 מזה. That being said, נעלי ריצת שטח הן משמעותית זולות יותר. את הנוכחיות שלי קניתי במבצע ב-200 ש״ח והן הנעלי הליכה הכי נוחות שהיו לי בחיים, בפער.

סיכון מוגבר לנקיעת קרסול לבעלי קרסול חלש – למרות שאולטרלייטרים לובשים נעלי ריצת שטח כמעט באופן גורף, לאנשים עם עבר נרחב בנקיעת רגליים, המעבר עשוי להיות מסוכן יותר, במיוחד אם הוא נעשה בפתאומיות ולא בזהירות. עבורי, באופן אישי, אני מרגיש שחיזוק שרירי כף הרגל והפידבאק המדויק שאני מקבל מהקרקע, עקב טיול בנעלי ריצת שטח, מפחיתים את הסיכוי שלי לפציעה באופן משמעותי.

חסרון בסביבה בה יש הליכה בשלוליות רדודות, שלג נמוך או גשם קליל בלבד – בסביבת ביניים כזאת, נעלי הרים יגרמו לכפות רגליים שלכם להיות יבשות יותר מאשר נעלי ריצת שטח וזה נחמד, אבל לא קריטי😎.

איך מתחילים?

בזהירות, כמו כל שינוי שאני ממליץ עליו.

אם אתם לא בטוחים בעמידות הרגליים שלכם לשינוי כזה, ניתן לעשות את המעבר בהדרגה בשני דרכים:

  1. להביא נעלי ריצת שטח בנוסף לנעלי הרים שלכם בטרק הבא (נניח במקום הנעלי מחנה שהתכוונתם להביא), ולהתנסות. כך, אם אתם מרגישים שזה לא טוב לכם תוכלו לחזור לנעלי ההרים שלכם.
  2. לקחת נעלי ריצת שטח לטיולי יום ולראות איך זה מרגיש, וכך לצבור ביטחון לטיולים רב יומיים.

אם אתם יחסית בכושר ועשיתם מספר טרקים רב יומיים כבר, זה לא מופרך פשוט לקחת נעלי ריצת שטח לטרק הבא שלכם (במקום נעלי הרים), ופשוט ללכת בזהירות בהתחלה עד שאתם צוברים ביטחון.

ואיזה נעליים טובות?

לי היו ניסיונות טובים עם סקוני ומרל, אבל זה לא בהכרח אומר משהו. לכו לחנות ספורט הקרובה אליכם, ותראו מה נוח לכם על הרגליים – זה בהכרח אומר משהו.

צאו קלילים ותהנו,

ניבגי.

פוסט זה מכיל קישורים למוצרים תחת תכנית שיווק שותפים, מה שאומר שאני עשוי לקבל עמלה צנועה עבור רכישות דרך קישורים אלו ללא תוספת תשלום עבורכם. הכתיבה שלי תמיד מבטאת אך ורק את דעתי האמיתית והכנה, ואני לעולם אמליץ רק על מוצרים שאני באמת מאמין בהם ורכשתי או הייתי רוכש אותם לעצמי. אל תקנו שטויות שאתם לא צריכים(!), אבל אם אתם כבר צריכים, מה אכפת לכם?! תתמכו בבלוג ובי. אני משקיע😋
תודה,
ניבגי.

16 Comments

  1. Maya

    היי ניבגיכבר הרבה זמן שאני מתעניינת בכל נושא הנעליים המינימליסטיות- מאוד מפתה לוותר על הנעליים הכבדות והמסורבלות שבפועל באמת לא מבודדות ממים אבל אני סובלת מפלטפוס מה שמשפיע על היציבה שלי וגורם לי הרבה פעמים במהלך הטרקים לסובב את הקרסול (כשהקרסול פתאום "נופל" החוצה אם אתה מבין למה אני מתכוונת) ובגלל זה אני קצת חוששת לוותר על התמיכה שנעלי הרים מספקות. כתבת שצריך קודם לצמצם משמעותית את המשקל שסוחבים. מה לדעתך המשקל המקסימלי שאפשר איתו לעבור לנעליים מינימליסטיות? ואם יש לי סוליות אורטפודיות אני אוכל להשתמש בהן גם בtrail runners? תודה!

    1. admin

      הי מאיה, ראשית אומר שאני לא מבין בפלטפוס ואולי שווה להתייעץ עם פודיאטור בהקשר הזה (אני כן יודע שיש כאלה שהולכים בנעליים כאלו עם מדרסים). לגבי משקל, זה עניין אינדיבידואלי והוא תלוי בחוזק שרירי היציבה שלך, המשקל העצמי ותוואי השטח. עם זאת, בשביל לתת כיוון, אני חושב שמשקל כולל (ציוד, מים ואוכל) של 9-10 הוא איזור החיוג. לא הייתי מתנסה בנעלי ריצת שטח עם משקל כולל הגבוה מזה בצורה משמעותית. בכל מקרה יש להתנסות באופן הדרגתי ובטוח.

  2. AMITNAOR

    אהלן ניבגי! קודם כל לא יצא לי להגיד לך אז שאפו על הבלוג! מעניין, ענייני וכתוב אש!רציתי להוסיף קודם כל שאני איתך במעבר לנעליים משמעותית קלות יותר מנעלי ההרים מאותה סיבה, לי יצא לחוות נעלי 'חצי' של טכניקה, שהן מעין ערבוב בין נעלי ההרים לנעלי ריצת שטח – קלות ונוחות כמו נעלי ספורט אבל גורטקס ושרידות ועדיין בגובה סביר לתת תמיכה בסיסית לקרסול (כמובן שאין מה להשוות לנעלי הרים 'קלאסיות' גבוהות..) ואחלה לשמור על רגליים יבשות בשלוליות, חציית זרמי מים ושלג נמוך יחסית שאיכשהו תמיד תופשים אותי.. בינתיים 650 +- ק"מ ונהנה מכל ק"מ..מחכה לפוסט הבא ושיהיה אחלה שבוע!

    1. admin

      תודה עמית! נשמע כמו שילוב טוב שיכול להתאים להרבה אנשים בהרבה מצבים, אז תודה! איך נקרא הדגם של הנעליים? יתכן והרבה קוראים ימצאו בהן ערך..

  3. ohadfin

    אהלן!חייב לתת שאפו רציני על הבלוג, בתור מי מרק מתחיל להתעניין ב-ul נענו לי כאן מלא שאלות רק מקריאה מהירה… מאיזה משקל לדעתך אפשר לעבור ל-Trail Runners?תודה מראש!

    1. admin

      היי אוהד,
      תודה רבה על הפרגון! צריך להיות זעירים בתשובה לשאלה הזאת כי זה כמובן משתנה בין אדם לאדם (תלוי שרירי יציבה, גמישות ומשקל עצמי) ולכן בכל מקרה נכון לעשות את המעבר בזהירות והדרגתיות. בכל זאת, כמספר אצבע הייתי אומר שמשקל תיק כולל (מים, אוכל וכו׳) של בערך 9-10 ק״ג זה הגבול העליון להתחיל לבחון את המעבר. הנ״ל דורש משקל בסיס (לא כולל מים, אוכל וכו׳) של כ-5 ק״ג. בכל מקרה, אין ספק ש-trail runners הם אחת המוטיבציות הכי טובות לעבור ל-ul אם לא הטובה ביותר.

      בהצלחה,
      ניבגי.

    1. admin

      הי עמרי,
      אף פעם לא ניסיתי את הנעליים של ויבראם, אבל יש לי נסיון עם סנדלי barefoot (בעיקר של xero). אני הולך איתם כסנדלי יום כבר יותר משנתיים, ויצא לי לרוץ איתם לא מעט וגם קצת לטרק איתם. בשבילי, בשלב הזה, הם קשוחים מדי לשימוש מלא בטרקים, ואני מוצא אותם לא נוחים למרחקים ארוכים. מצד שני ליום-יום (או לחלופין להנעלת מחנה) אני מאוד אוהב אותם. חשוב להגיד שיש עקומת למידת יחסית ארוכה עם הנעלה מינימליסטית, והיא דורשת שריר יציבה וכף רגל חזקים יותר שלוקח זמן לפתח.

      ניבגי.

  4. sigaly38

    ניבגי שלום, יודעת שזה לא בדיוק נושא הכתבה אבל, מכיוון שאני סובלת מנקעים חוזרים ונישנים ואין לי עדיין האומץ לעבור לנעלי ריצת שטח… איזה נעליים, בהתחשב בנסיון שלך, הייתי ממליץ עבורי ל TMB למשל?תודה סיגל

    1. admin

      הי סיגל,
      לצערי אני לא יודע לעזור בנושא הנקעים, אך אכן נשמע שמעבר לנעלי ריצת שטח יהיה לא אחראי בשלב הזה, ונעליים גבוהות יספקו פתרון טוב יותר. יכול להיות ששווה לך להתייעץ עם מומחה.
      מצטער שלא יכולתי לעזור,
      ניבגי.

  5. itamar

    שלום ניבגי קודם כל שפוו על הבלוג!!כל התחום מאוד מעניין ובארץ ניראה שמכחישים אותו אז תודה לך! יש לך המלצה על נעלי ריצת שטח עם דרופ נמוך יחסית (0-5 פחות או יותר) אבל סוליה לא דקה מידי(אני חדש בתחום אז שהמעבר לא היה קשה מידי) ,אני רוצה שזה ישמש אותי בתור נעלי טיולים…ועדיף שאפשר להשיג בארץ או אם יש לך חנויות מומלצות שיש בהם מבחר

    1. admin

      היי איתמר, מצטער על התגובה המאוחרת בדיוק סיימתי לטרק באי בברזיל (Ilha grande משהו טירוף!). אני משתמש כבר שנה וחצי בנעל של merrel (לטרקים וריצות שטח) עם דרופ של 6 מ"מ וממש מבסוט עליה. אני לא ממש מצליח למצוא את הדגם שלהן, לפני זה היה לי גם נסיון טוב עם סקוני (אבל הדרופ שלהם יחסית גדול כיאה לנעלי ריצה סטנדרטיות). ההמלצה שלי היא לחפש בחנויות נעליים/טיולים/ספורט ופשוט למדוד. ההרגשה שלך בנעליים היא הרבה יותר אינטדיקטיבית בעיני מהמלצות וביקורות. בהצלחה!
      ניבגי.

  6. hallelw123

    שלום ניבגי בלוג מעולה . אני מתחילה לטייל בארץ טיולים של שלום ארבע ימים ובהשך רוצה לעשות את שביל ישראל .. אשמח לדעת מה דעתך על טיול בנעלי רד בק

    1. admin

      הי! תודה😋 האמת שאני חושב שזה רעיון ממש לא טוב. רד בק לא נועדו להליכה כזאת. המלצתי היא נעלי ריצת שטח. אם את רוצה יותר תמיכה בקרסול, אז נעלי הרים סטנדרטיות היא הבחירה הטבעית (גם שם הייתי ממליץ ללכת על נעלים קלות וגמישות ככל האפשר).
      בהצלחה!

    1. giladkishony

      מצטרף להמלצה על נעלי ריצת שטח – גם לטיול וגם… לריצת שטח. חסרון אחד שפספסת ביחס לנעלי הרים כבדות – פחות כיף לבעוט בסלעים וכו, כך שלפעמים צריך לשים יותר לב איפה שמים את הרגליים. בכל זאת, הנעליים האלה מספקות קצת יותר הגנה מאשר נעלי ריצת כביש.

התגובות סגורות.