לטייל ב-100 דולר לכמה זמן שתרצו!

מקור התמונה:  401kcalculator.org תחת רשיון: CC

שלום חסכניים. לא לא.. אל תתנצלו, פה זה בסדר..אף אחד לא שופט 😉

הפוסט הבא יפרוט לפניכם שיטות שיאפשרו לכם לצאת יותר אל הטבע (עם דגש מסוים על טבע חו״לי). למרות שהשיטות בו אינן מחייבות ״חופשת טרק״, הן כן, בחלקן, מתאימות יותר לחופשה ממורכזת טבע מלחופשת מוזיאונים בפריז.

אמ;לק

תזמינו טיסות עם גמישות בתאריכים וביעד, תיקחו לטיסה רק carry-on, תשתמשו באינטרנט באופן מושכל ונצלו מועדי ביקוש לטיולים בארץ. תישנו בשטח רוב הלילות וכשלא תזמינו ברגע האחרון ותתמקחו על המחיר. תאכלו בחוץ רק מדי פעם בתור בילוי, קחו טרמפים וסבלטו את הדירה/חדר.

הקדמה

אני קמצן לא אוהב להוציא כסף סתם. "סתם" הם דברים שלא מספקים לי מספיק הנאה למחיר שלהם. עד כאן, כולם יסכימו איתי. אבל איכשהו כשזה קשור לחופשות (במיוחד בחו״ל) יש לנו נטייה להיות אקסטרה פשרנים בקשר לההוצאות שאנחנו מוכנים להכיל. יתכן וזה שטיפת מוח מתעשיית התיירות, או בגלל שלא יוצא לנו לטייל הרבה ו״אם כבר, אז כבר״ – אם זה אכן המצב, זאת אירוניה אכזרית. הטיולים יקרים כי מטיילים מעט, ומטיילים מעט כי הטיולים יקרים.

להיות בטבע – זה מה שאני אוהב. לראות נופים חדשים לגמרי, עיירות הרים ציוריות – לדמיין איך זה לחיות שם. להכיר אנשים חדשים. על זה אני לגמרי מוכן להוציא כסף.

אני רוצה להזמין אתכם לבחון את איך אתם מבלים את החופשות שלכם. לבחון את ההוצאות שלכם והאם הן משקפות את סדר העדיפויות שלכם.

לכל אחד ואחת יכולה להיות סיבה אחרת לחסוך בהוצאות. אולי פשוט אין לך מספיק כסף לטייל 3 שבועות כל שנה, או אולי את חוסכת לאוטו. יכול להיות שאתה פשוט חסכן מטבעך או שאת מתכננת פרישה מוקדמת. כל הסיבות לגיטימיות. מבחינתי, ואני מאמין שזה מכנה משותף יחסית רחב, לטייל בזול = לטייל יותר! וכולנו אוהבים לטייל יותר.

אאוטליין לפוסט

מקרה הבוחן בפוסט הוא טיול של 20 יום ליעד אירופאי. טיול שעשוי להיות די יקר.

ניתן לחלק את ההוצאות של חופשה בחו״ל לשלושה חלקים: הטיסה, הוצאות המחייה, והוצאות נוספות. כאשר ב״הוצאות מחייה״ אני מדבר על ההוצאות הנדרשות בכדי לשרוד 😉 , בעיקר בתחומי הלינה והמזון. בהוצאות נוספות ימצא מה שלא נכלל בקטגוריות הקודמות (בעיקר אטרקציות ובילויים. קצת, אולי, תחבורה).

אני אתמקד בהוצאות המחייה והטיסה. הסיבה היא שלרוב הן מהוות חלק משמעותי (אם לא העיקרי) מההוצאות של טיול בעוד שהן לא מספקות כשלעצמן ערך מוסף משמעותי (בהנחה ומטרת החופשה היא לא להנות מהמלון והמסעדות). לא אדבר פה על ההוצאות הנוספות כי הן משתנות מאוד בין טיולים ובין אנשים, והן, לכאורה, הפואנטה של הטיול. מה גם, כשאטרקציה המרכזית היא ללכת בהרים – ההוצאות הנוספות הן די מינימליות.

1. להזמין טיסות נכון

תהליך סטנדרטי לרכישת טיסה נראה כך:

  1. מחליטים על תאריכים לחופשה (לרוב בתאריכים שכל שאר עם ישראל טס).
  2. מחליטים על יעד לחופשה (לעיתים קרובות, יעד שחיכה לכם בראש לא מעט).
  3. מחפשים טיסה שמתאימה לתאריכים והיעד ומזמינים.

טיסה סטנדרטית בזמני ביקוש, ליעד צנוע באירופה עשויה לעלות באיזור ה-400$ (וגם הרבה יותר). אם נזכרת מאוחר להזמין טיסה לחגי תשרי/פסח תקבל פקטור של בערך X1.5.

אז איך מזמינים טיסה הרבה יותר בזול?

חיפוש גמיש

תבואו לחופשה בראש פתוח כמה שמתאפשר. אל תחליטו על תאריכים מדויקים ויעד ותראו מה יש לעולם להציע לכם. אני יודע שאי אפשר לבחור כל תאריך, אבל במסגרת המתאפשרת תהיו בלרינה. זה שווה הרבה מאוד כסף!
הדגמה מאתר SkyScanner לכיצד לבחור מועד ויעד באופן גמיש:

Screen Shot 2018-08-28 at 21.49.32
ליחצו על ה-Everywhere  שנפתח למטה ושמרו על ראש פתוח.

Screen Shot 2018-08-28 at 21.49.01
בחרו Whole month כדי לחפש בחודש מסוים, או Cheapest month אם אתם ממש עושים שפגטים

Screen Shot 2018-08-28 at 22.06.23

אחרי שבחרתם חודש, ביחרו טיסה יוצאת ונכנסת בנפרד לצמצום עלויות מקסימלי!
No-Luggage Land

בהינתן ותגיעו ליום המיוחל בו כל ציודכם נכנס בתיק של 40 ליטר או פחות אתם כנראה יכולים להסתפק רק בתיק carry-on וזכאים להיכנס ל״ארץ לעולם לא (אשלם שוב תוספת של 150 דולר או יותר רק בשביל לחכות 45 דקות לתיק שלי במסוע, כשאני מתפלל שלא איבדו אותו)״. וואו, הצלחתי להעביר את כל הפסקה רק בשם של הארץ הזאת 🙂 .
יתרונות:

מוריד עלויות, בעיקר בטיסות לואו קוסט (ולשם אנחנו מכוונים בכל מקרה, לא?). תוספת של מטען מגיעה בקלות ל-100-200 דולר נוספים.

מאפס סיכויי לאיבוד המזוודה, או פגיעה בציוד שבתוכו. אירוע שיכול לחרבן טיול שלם וקורה לא מעט. ולא, זה לא עוזר שמפצים אותך.. עד שהצלחת לארגן טיול.. סעמק..

מקצר זמנים גם בעליה למטוס ובעיקר בירידה. לא אקוטי, אבל בהחלט נחמד לחלוף על פני המחכים במסוע.
חסרונות:

אי אפשר לעלות סכינים ומיכלי גז. פתרונות: 1) סכין מטבח קלה היא פתרון UL מועדף לשטח ועולה כ-3 דולר ביעד. 2) לקנות את מיכל הגז בחו״ל ולא בארץ (גם יש להם את הקטנים שקשה למצוא בארץ). גם ככה יותר זול שם. עוד פתרונות למיכל גז הן חלופות UL לגזייה – כגון כהליה, או דלק מוצק (esbit) אבל זה נושא לפוסט אחר.

טוסו נגד הזרם

אולי תשקלו לא לטוס מתי שכוווולם טסים (נגיד מסוף יום כיפור עד חג שני של סוכות). זה מוזר, אני יודע, אבל שווה הרבה כסף. תשקלו לעשות את הטיולים הארצישראליים שלכם בתאריכים האלה. ואם כבר אתם בכל זאת מאולצים לצאת לחופשה בחו״ל במועדי הביקוש, זכרו שלפעמים גמישות מאוד קטנה שווה הרבה מאוד כסף.

המשלים לטיסה – Rome2Rio

אתר נחמד שמשווה לכם את כל הדרכים להגיע משדה התעופה ועד מקום מבוקשכם (כדוגמה, תחילת הטרק). האתר מראה אופציות בכל המדיומים (השכרת רכב, אוטובוס, רכבת, הליכה וכו׳) ומשווה בהיבטי מחירים וזמנים. בדקו את האתר לפני הזמנת כרטיסי הטיסה והשוו עלות כוללת בין אופציות הגעה מהארץ לתחילת הטרק. כשמזמינים טיסות זולות, התחבורה המשלימה לתחילת הטרק עשויה להוות רכיב לא זניח בכלל במחיר הכולל.

טיפים נוספים

גלישה במצב מוסתר בכל נגיעה באתר שקשור איכשהו להזמנת כרטיסי טיסה. אחרת האתרים שומרים קבצים על המחשב שלך שמאפשרים להם לדעת מתי נכנסתם פעם קודמת וע״י כך לעלות לכם את המחירים כדי שתילחצו לקנות בהקדם – מוכח!

הזמנת טיסה במהלך השבוע (שלישי כזה). לרוב נוח לאנשים לחפש ולהזמין טיסות בסופ״ש, כשיש זמן. בעוד שעדיין לא השתכנעתי בזה לגמרי בעצמי, יש קהל גדול מאוד של אנשים שטוען שהזמנה באמצע השבוע היא זולה יותר (אין הסכמה כוללת על היום האופטימלי).

לסיכום, טיסה שמוזמנת נכון, יכולה בקלות לעלות גם 100 דולר או פחות (הלוך + חזור).

2. לינה בשטח

לילה במלון לא יקר, בהזמנה מראש, יעכב אתכם לפחות 50-100 דולר אחורה. בטיול של 20 יום זה יוצא איזה 1500$ (אנו נניח שזה כולל ארוחת בוקר).

לא הייתם צריכים את המתמטיקה המורכבת בשביל להבין שזו הוצאה כבדה (ואנחנו לא אוהבים דברים כבדים). לינה בשטח, אם זה בהרים או בערים (כן, כן..) עשויה לחסוך הרבה מאוד כסף בטיול אבל לא מתאימה לכולם. היא מתאימה בעיקר לאנשים ש:

  1. תופסים את הלינה כעניין פרקטי, יותר מאשר כבילוי מרכזי בחופשה. אני לא עיוור לכך שהרבה אנשים נהנים מאוד ממלון טוב. אם אתם שואבים הרבה הנאה ממלון ברמה גבוהה יתכן וזה שווה לכם את הכסף.
  2. מעריכים מאוד את הגמישות בטיול. לינה במלונות בערים ובהרים, לעיתים קרובות, דורשת הזמנה מראש. בין אם בכדי לצמצם עלויות או פשוט בשביל להבטיח מקום (במיוחד נכון בבקתות בטרקים באירופה בקיץ). אני לא אוהב שיש מקום שאני צריך להגיע אליו בסוף היום, ומאוד מעריך את היכולת לעשות מה שבא לי בכל רגע נתון. בין אם זה לדפוק הליכה, או לחתוך מוקדם. סתם כי בא לי.
  3. אוהבים לישון בשטח. תנאי הכרחי. אני ממש אוהב לישון בשטח. השקט, הכוכבים, הנוף.. ואני מאוד אוהב להתעורר בשטח (במיוחד אם יש איפה לטבול). אבל אנשים שממש לא נהנים מזה לא יכולים לזייף את זה. למרות שאני מאמין שמדובר, במידה מסוימת, בהרגל, אין הגיון בלסבול שליש מכל יממה כשאתה בחופשה, במידה ויש אלטרנטיבה. ואכן בהרבה מאוד טרקים בעולם ובמיוחד באירופה, זה מאוד נפוץ לטייל טרק שלם של עשרות ומאות קילומטרים ולישון רק בבקתות בדרך. הבקתות הן גם די מקסימות לרוב.
20180728_084041-1.jpg
לינה על הנהר של העיר ארקו שליד אגם גארדה. חנינו שם ל-2 לילות אחרי טרק באיזור. 10 דקות הליכה מהסנטר של העיר. אחרי יום של אופני הרים ולקראת יום טיפוס 🙂
דגשים לאיך לישון בחוץ
  1. במקומות רבים אסור לישון בחוץ. לרוב, זה עניין של תמיכה בענף התיירות באיזור. בעוד שאני לעולם לא אמליץ לכם לעבור על החוק, רק אגיד שחבר שלי, נקרא לו ״ניר״, עשה את זה הרבה פעמים ואף פעם לא נתקלתי בבעיות 🙂 . בכל מקרה, תוודאו שזה בטוח לישון שם – על אחריותכם.
  2. צמצמו חשיפה במקומות אסורים. תחפשו מקום מוסתר שלא מפריע לאף אחד. אם אתם לנים בסמוך לשביל, או במקום אחר שעשויים לעבור בו אנשים, תחנו מאוחר וצאו מוקדם.
  3. Leave No Trace – תחנו ללילה רק במקומות שיראו בדיוק אותו דבר אחרי שתלכו, ודאגו שאכן כך יהיה. אל תפרשו אוהל על צמחיה, אל תשאירו זבל, אל תעשו מדורה במקומות שלא מוגדרים לכך ועל תשאירו צרכים לא קבורים. אל תהיו אפסים.

ישנם דגשים רבים נוספים לאיך לישון בצורה בטוחה ונעימה בשטח. נגיע לזה.

ומה עם קצת מלון?

לרוב כן! אני אוהב להסתכל על לינה במלון, כאל נקודת התרעננות פעם בכמה ימים. מקום להתקלח, לכבס בגדים, להטעין מכשירים. להשתמש ב-wifi כדי ליצור קשר עם הארץ. זה גם מאוד נחמד שלינה במלון הכי זול שתמצא, עדיין מרגישה כמו פינוק יוצא דופן אחרי מספר ימים של לינה בחוץ. ככה אני מרגיש שהכסף שאני משלם עבור לילה במלון הוא לגמרי money well spent.

הורדת הוצאות במלון
  1. תשתמשו באתרים להשוואת מלונות (לדוגמה: booking.com) כדי לחפש מלונות זולים וקרובים, אבל תזמינו במלון עצמו ולא באפליקציה. אמנם העמלה ש-booking לוקחים היא מהמלון ולא ממכם, אבל אני מעדיף לשלם לעסקים קטנים (שהם המלונות שאני ישן בהם לרוב), מאשר לתאגיד ענקי. בדקו גם Airb&b ובעיקר הוסטלים שעשויים להיות זולים יותר.
  2. נצלו הנחות של הרגע האחרון. זה היתרון בכך שאין פחד לא למצוא מלון. מקסימום עוד לילה בשטח. אם המחירים ב-booking לא משקפים את הרגע האחרון, נצלו את זכותכם הטבעית ו..
  3. התמקחו. זה לא פאדיחה ולא בושה. זכרו שאתם סוגרים לבעל המלון עוד חדר משלם שאחרת היה נשאר ריק בלילה. אתם הולכים נגד הזרם, ומגיע לכם הפרימיום על כך. חוץ מזה – זה עובד.

לסיכום, אם תישנו במלון אחת לחמישה ימים או פחות, ותדאגו לצמצם את העלות של המלון, תשלמו בערך 200$ בטיול של 20 יום.

3. אולי לא 3 מסעדות ביום

ארוחה בחוץ, בשביל להרגיע את הרעב – לא איזה מסעדה מפוארת, מגיעה כנראה ל-15 דולר בערך. 2 ארוחות ביום (צהריים וערב) על 20 ימים מצטברות ל-600$.

מזון בחו״ל זה עוד נושא רגיש. אני מתוודא מראש שלאכול בחוץ זה לא הנאה גדולה בשבילי, גם כשאני בארץ, אבל ברור לי שזה עניין סובייקטיבי. אין שום דבר פסול בלהוציא כסף על מסעדה טובה, אם אתם מפיקים מזה הנאה רבה (ותבחנו את זה עוד פעם). אני רוצה להציע לכם לצמצם את העלות של הארוחות שאתם אוכלים כי אתם פשוט רוצים לשבוע. אם אתם מטיילים עם ערכת בישול (וגם אם אתם לא), ניתן להכין אחלה ארוחה ממצרכים שניתן לקנות בסופר בדולרים בודדים, בדיוק כמו שהייתם אוכלים בארץ (או אולי לא..). זה די הגיוני בסך הכל, למה לשלם כל כך הרבה יותר בשביל להיות שבע בחו״ל מאשר בארץ?!

המטבח המינימליסטי שלנו בשטח. חדי העין יבחינו בלב במיוחד בשבילם במרכז התמונה.

ההצעה שלי: צמצמו את האכילה בחוץ לבילוי כשאתם רוצים להתפנק או שיש מקום שבא לכם לנסות. אל תשתמשו במסעדות ככלי לפתרון הרעב שלכם – זה כלי מאוד לא יעיל (מבחינת כסף וגם מבחינת זמן). אסטרטגיה זאת מאפשרת להנות באופן מקסימלי מהכסף שלכם. אל תשכחו את הציטוט (הכנראה שגוי) הבא:

״מנה חמה, טעימה הרבה יותר לגוף רעב, מארוחת כוכבי מישלן לבטן מלאה.״

מינימליסט בטבע

4. צמצמו הוצאות בארץ

זה אחד קל. סבלטו את הדירה ב(כמעט )כל מחיר. בזמני ביקוש תורידו מחירים, גם לקבל חצי מהעלויות זה יותר טוב מכלום. השתמשו בפייסבוק או ב-Airb&b ותעשו תמונות יפות לדירה.

מה עוד אפשר לעשות?

  1. טרמפים – לא המציאו את זה בארץ. תחבורה ציבורית או פתרונות אחרים עשוים להוות חלק משמעותי מהוצאות החופשה (במיוחד אם אתם מיישמים חלק מהנ״ל).
  2. Couchsurfing – פלטפורמה מדהימה (שעוד לא יצא לי לנסות) שמחברת בין ספות ריקות לאנשים קמצנים שאוהבים להכיר אנשים חדשים (כן, השתמשתי באותה בדיחה פעמיים. היא עד כדי כך טובה בעיני).

וכמה התענוג הזה יעלה לי?

אין צורך לסמלץ טיול שלם תחת ההמלצות הנ״ל כדי להסביר את הנקודה הבאה. אם, בעת חופשה בחו"ל, לא תוציאו יותר על אוכל מאשר בארץ (כלומר, תאכלו בחוץ באותה התדירות), ולא תוציאו יותר על לינה מאשר בארץ (כלומר, כסף מסאבלט=כסף כולל על מלונות*), מחיר הטיול יהיה שווה למחיר הטיסה + האטרקציות. ולבסוף, אם האטרקציה המרכזית היא להיות בטבע, בין אם זה טרק/אופניים/טיפוס/כל דבר אחר,  מחיר הטיול יכול לעלות לכם רק 100 דולר – ללא תלות באורך שלו!

* לדוגמה: אם אתם גרים במרכז, אתם כנראה משלמים לפחות 100 שקל ללילה כולל חשבונות על החדר שלכם. אם הצלחתם לסבלט במחיר של 75% מהעלות את החדר לכל התקופה אתם מקבלים ללילה בערך 20 דולר. סכום זה מאפשר לכם לישון במלון אחת לשלושה-ארבעה ימים, בלי להוציא אקסטרה כסף על לינה בטיול!

סיכום מסתייג

ב-2000 המילים האחרונות תיארתי כיצד ניתן להוריד עלויות של טיול בחו״ל שמטרתו המרכזית היא להנות מהטבע ומהנופים החדשים. מבחינתי, צמצום עלויות=יותר טיולים ועל כן הנושא חשוב בעיני. כל שורה מתריסה בטקסט היא כלי. בשבילכם. השתמשו בו במידה שהוא עושה לכם טוב. גם אם הטיול יעלה לכם יותר מ-100 דולר (מה שסביר שיקרה) אולי תמצאו דרך ביניים לחסוך שקלים גדולים שיאפשרו לכם לצאת יותר ולחקור את העולם. אם אצליח לעזור לכם לעשות את זה, אני באמת אהיה מאושר.

ניבגי.

יש לכם טיפים אחרים איך לחסוך כסף בטיולים? שתפו..

2 תגובות

  1. עידו הלר

    היי פוסט ממש מגניב!לו הייתי אדם קטנוני הייתי אומר שבסעיף 3 יש טעות חישוב ואמור לצאת 600$ במקום ב1200$.כמו כן, כשמחשבים עלות של טיול צריך כמובן להתחשב בעלות הפסד ההכנסה עליו.מאחר ואני לא קטנוני – תמשיך לכתוב עוד!

    1. admin

      היי עידו, תודה על התגובה!
      זאת אכן טעות חישוב והיא תוקנה – תודה לך!
      כמובן שבחופשות ארוכות שדורשות חל״ת חוסר ההכנסה הוא אכן הפקטור המשמעותי במכה הכלכלית של טיול. במקרים כאלה הכנסה מהדרכים היא משהו לבחון..
      מצד שני – אם אתה נופש על ימי החופשה שלך – It's all good brother!
      תמשיך לבוא ולהגיב!
      ניבגי.

התגובות סגורות.