להנות בטבע - יותר
 
לבחור שק״ש נכון – זה אולי בכלל לא שק״ש

לבחור שק״ש נכון – זה אולי בכלל לא שק״ש

לישון כשקר לי זה אחד הדברים הכי פחות מועדפים עלי. אולי זה שריטה מהצבא, אני לא בטוח, אבל רגליים קפואות ורדומות, רעידות בלתי נשלטות, נסיונות כושלים להרדם ותפילות שיגיע כבר הבוקר הן סיוט שאני לא מעוניין לחוות יותר. חוץ מזה, שחוסר בשינה טובה לאורך מספר לילות עלולים להצטבר ולהפריע לכל מהלך הטרק ולהנאה ממנו.

השק״ש הוא פריט קריטי בארסנל הכלים שלכם להתמודד עם הטבע. מטרתו לאפשר לכם לישון בטמפרטורה נוחה בלילה, ועל כן הוא אחד הפריטים שקשה להתפשר עליהם. שק״ש מספיק חם לטיולים קרים שהוא גם קל ועמיד עשוי בהחלט להיות הפריט הכי יקר ברשימה שלכם. ובצדק.

בפוסט הזה אנסה לתאר לכם מה קיים בעולם בתחום הנ״ל, כשאני נוגע ביתרונות, החסרונות והשיקולים לעשות בחירה נכונה. אנסה להתמקד בפתרונות יעילים, שמתאימים לטווח גדול ככל האפשר של נסיבות בלי לרוקן את הכיס ובלי להכביד על הגב. נתחיל..

polar bear sleeping.jpeg
מצד שני לישון טוב כשקר בחוץ זה כיף כיופאק

טמפרטורת נוחות

השאלה הכי נפוצה היא ״כמה מעלות אני צריך?״ – זה, מן הסתם, תלוי בצרכים שלכם. איפה אתם מטיילים, באיזה עונות, באיזה גבהים וכמה אתם cold sleepers.

״אין לי מושג מה אתה רוצה ממני..״ – אם ככה, שק״ש שטמפרטורת הנוחות שלו היא בין 0 למינוס 7 מעלות צלזיוס (20-30 פרנהייט) יספיק לכל מז״א בארץ ולרוב טיולי 3 עונות בחו״ל. כמו כל פריט ברשימת הציוד שלכם, גם שק״ש הוא הרבה עניין של העדפה אישית שמתחדדת מניסיון.

אני ממליץ לא לכוון לטמפרטורה הכי קיצונית שאולי תיתקלו בה כי תמיד ניתן להוסיף בידוד (ליינר, בגדים וכו׳) לטיולים ספציפיים שיכולים לשמש אתכם גם מחוץ לשק״ש במהלך הטיול. לסחוב שק״ש חם מדי וכבד מדי ב-90% מהטיולים שלכם זה פחות הגיוני בעיני.

קווילט במקום שק״ש.

אני מסביר, אני מסביר.. קודם קצת רקע..

הדרך שבה שק״ש (וכל ביגוד או פריט שלא משתמש בסוללה) ״מחמם״ אתכם היא ע״י יצירת שכבה מבודדת שלרוב מורכבת בעיקר מאוויר כשזאת לא מאפשרת לחום הנפלט מהגוף שלכם לברוח מסביבתכם. ככל ששכבת הבידוד יותר טובה (יותר אוויר בינכם לבין העולם) כך פנים השק״ש יאבד פחות חום ולכם יהיה יותר נעים.

השק״ש מייצר את שכבת האוויר המבודדת ע״י סיבים (נוצות פוך או סינטטיים) שנפרשים בתוך מעטה הבד הניילוני וכולאים בתוכם אוויר. מכיוון ששכבת הבידוד במתחתיכם במהלך השינה נדחסת ע״י גופכם, היא אינה מספקת כמעט בידוד, ולמעשה הרוב המוחלט של הבידוד מהקרקע (שעשויה להיות קרה מאוד) נעשה ע״י המזרן.

quilt.jpg
ככה זה נראה..

קווילט, (כן, הגענו לזה בסוף) הוא מערכת שינה אפקטיבית שהופשטו ממנה כל הפיצ׳רים הכבדים והלא יעילים לחימום. בפועל זה שק״ש ללא גב, ללא ריצ׳רצ׳ים וללא כובע. לפעמים נפתח ממש לשמיכה מרובעת ולפעמים מקיים foot box, כלומר כן תפור 360 מעלות מתחת לרגליים (עד הברך בערך).

אתם בטח שואלים איך זה לא נפתח בלילה או בורח לכם. אז בדרך כלל יש רצועות שמאפשרות לסגור אותו מתחתיכם (ולפעמים גם גומי בשביל לחבר את הקווילט למזרון).

היתרונות של הקווילט:

  1. יותר קל (לאותה טמפרטורה).
  2. יותר זול.
  3. לרוב ללא ריצ׳רץ׳ שיכול להתקלקל.
  4. מתקפל קטן יותר.
  5. מתאים יותר לטמפרטורות חמות כי יכול להיפתח לשמיכה.
  6. פחות קלסטרופובי ומגביל במהלך השינה.
  7. מצטברת בו פחות לחות בתוך מכיוון שהראש בחוץ.
  8. יותר קל להשתמש כפונצ׳ו מחמם כשעושים עצירה ממושכת או סביב המחנה במז״א קר.

תאכלס משכנע.

אני לא מכיר הרבה מקומות שמוכרים קווילטים בארץ, אבל יש הרבה חברות ״בוטיק״ בחו״ל שעושות משלוחים לארץ (לדוגמה Enlightened Equipment, שנחשבת לאחת החברות המובילות בתחום). חלק גדול מהחברות לא מחזיקות מלאי והן תופרות לפי הזמנה ולכן אם אתם רוצים להגדיל את המבחר שלכם עדיף לרכוש מראש ולא רגע לפני טיול (זמן המתנה יכול להיות גם בין 8-12 שבועות בחלק מהחברות).

איזה מילוי צריך להיות לשק״ש/קוילט?

אז יש שני סוגי מילוי נפוצים: פוך וסינטטי. ישנם לא מעט הבדלים בין השניים וזה די עניין של העדפה אישית, אם כי אציין שהרוב המוחלט של מטיילי אולטרה-לייט לא יגעו בשק״ש עם מילוי סינטטי ותמיד יבחרו פוך. קצת על היתרונות של כל אחד:

יתרונות הפוך:

  1. קל יותר עבור אותה טמפרטורה.
  2. דחיס יותר ועל כן מתקפל קל יותר.
  3. שומר על ה-loft (עובי הבידוד) שלו יותר לאורך זמן (לרוב בערך 10 שנים אם שומרים עליו טוב).

עבור פוך, ישנו גם שוני בין מילוים במאפיינים הבאים:

  1. down fill power – כמה נפח הפוך תופס ליחידת משקל. בתאכלס זה כמה הוא נפוח. המידה הזאת נעה בין 300 בערך ל-900. לצרכי השק״ש מילוי ב-fill power של 800 זה אחלה. פחות מ-700 זה לא בא בחשבון. השלמנים יכולים לשדרג ל-850 או 900.
  2. פוך דוחה מים – טכנולוגיה של השנים האחרונות. לא יודע להעיד באופן אישי על היעילות שלה.

יתרונות הסינטטי:

  1. מתפקד טוב יותר כאשר נרטב. ישנם אנשים שטוענים שפוך הוא חסר תועלת לגמרי כשהוא רטוב. אישית לא יצא לי לישון בשק״ש/קווילט רטוב עד כדי כך שהוא לא היה בידוד יעיל.
  2. זול יותר.
  3. vegan friendly.

אז מה לקנות?

אם להגיד את האמת לא יצא לישון עם מספיק שק״שים/קוילטים בשביל להיות מומחה להמלצות. אני חושב שבשביל להיות צרכן חכם בשנת 2018 אתה חייב להיות אשף אינטרנט, ובמקום לשאול אנשים לשאול את גוגל (ובאנגלית!). שאילתות שאני תמיד מחפש בגוגל לפני שאני קונה משהו הן (במקרה הזה תחליפו את ה-״bla bla״ ב-ultralight quilt/sleeping bag):

"best bla bla"

"best value bla bla"

"bla bla comparison"

"bla bla review"

״bla bla recommendations"

יש הרבה כתבות מאוד מפורטות וטובות, ויש הרבה המלצות טובות (ויחסית unbiased) בפורומים.

מניסיון אישי אני יכול להמליץ רק על REI Igneo למי שמפחד מקוילטים, ועל Enlightened Equipent Enigma למי שלא. שניהם ממש מעולים ותמורה טובה למחיר בעיני.

קצת מספרים

כמה זה צריך לעלות:  לקווילט טוב תצפו לקנס של בין 200 ל-300 דולר. לשק״ש טוב בערך 100 דולר יותר.

כמה זה צריך לשקול: קווילט טוב יכול לשקול ~ 500 גרם. שק״ש טוב  ~ 900 גרם או פחות.

טיפים לשמירה על שק״ש/קוילט נכון

בגלל שהפריט הזה כל כך חשוב ויקר נכון יהיה להתייחס אליו בהתאם. הנה כמה טיפים לאיך לשמור עליו טוב ולאורך זמן:

  1. בבית לא לשמור אותו מכווץ! – את השק״ש יש לשמור בשק גדול ולא בתוך השק כיווץ שבו הוא מאוחסן במהלך הטרק. הימצאות של השק״ש לאורך זמן בשק כיווץ יפגע ביכולת של הפוך או המילוי הסינטטי להתנפח ברגע שתפרשו אותו ועל כן יפגע בפונקציונליות שלו. זה מאוד חשוב.
  2. לאוורר אותו אחרי טיול למשך 24 שעות – זה בכדי לנדף את כל הלחות שהצטברה בו לאורך הטיול.
  3. לשטוף לפי הוראות – ממש אין צורך לשטוף את השק״ש אחרי כל טיול אבל פעם בשנה זה רעיון טוב. עם זאת, יש דרך מסוימת וחומרים מסוימים בשביל לשטוף שק״ש. אני לא אכנס לזה עכשיו אבל תבדקו לפני.
  4. שכבה מפרידה ביניכם לבין השק״ש – השומן הטבעי שמופרש מהעור שלנו לא טוב לפוך ועלול לדרדר את ביצועיו. עדיף לישון עם בגדים/ליינר בשביל לשמור על אורך חייו של השק״ש.

מילה אחרונה

שק״ש, בעיני, הוא אחד הפריטים היחידים שלא ניתן לחסוך בהם יותר מדי, בעוד שכמעט לכל שאר הפריטים יש אופציות זולות או DIY טובות מאוד. מכיוון שיציאה לטיול עם שק״ש לא מתאים עלולה להיות חוויה די מבאסת זה פריט שנכון להשקיע זמן לבחור את מה שמתאים לכם.

חשוב לציין שהשק״ש לא יגדיר לבד את איכות השינה שלכם ואפילו גם לא רק את הטמפרטורה. ישנן הרבה מיומנויות איך לישון טוב וחם שחשוב ללמוד, אבל זה כבר נושא לפוסט אחר.

צאו קלילים,

ותהנו,

ניבגי.

 

 

4 Comments

  1. עדו וייס

    ממליץ מאד על קווילט Enlighten Equipment Revelation.שווה לחפש אותו בMassdrop (אני בונה על פוסט נפרד בהקשר הזה), אני קניתי ב200$ בזכות ניבגי 🙂

התגובות סגורות.