ראיתם מה עשיתי שם? כותרת ממש דומה לפוסט על השק״ש. חזק.
הקדמה
שלום לכם אולטרה-לייטרים בשאיפה. הגעתם לפוסט נוסף בסדרת הפוסטים ״צעדים פרקטיים להפוך למטייל אולטרה-לייט״ שמדבר על נושא קריטי והוא בחירת המחסה שלכם. אני משתמש במילה מחסה ולא אוהל כי מטרתו העיקרית של אוהל היא לאפשר לכם לישון בנוחות ובביטחון כשאתם ישנים בשטח ואת אלה ניתן להשיג גם באמצעים אחרים מאוהל, עליהם אני גם אפרט במהלך הפוסט הזה.
הורדת משקל התיק, ואימוץ גישה מינימליסטית לטייל בטבע בבסיסה עומדת על שתי רגליים: לקחת פחות דברים מיותרים, ולהחליף פריטים גדולים, מסורבלים וכבדים בפריטים קטנים, פשוטים וקלים. אוהל הוא בהחלט לא דבר מיותר אבל, עבור הרוב המוחלט של האנשים הוא בהחלט גדול, מסורבל וכבד(!), ולכן מעבר למחסה אפקטיבי עשוי להיות צעד גדול בכיוון האולטרה-לייט.
מטרת הפוסט היא לתת רקע על האלמנטים החשובים שצריך לחשוב עליהם בעת בחירת אוהל, להציג את המושגים בעולם הזה והטרייד-אופים שקיימים. אתם לא תצאו מפה עם הדגם שאתם צריכים לקנות, אבל אולי, בתקווה, עם היכולת למצוא אותו יחסית בנוחות. Go!
למה צריך מחסה
מחסה עבור התרמילאי האופייני מספק את הצרכים הבאים (ולא בהכרח את כולם):
- הגנה ממז״א. ישנם מספר אלמנטים אקלימיים שעשויים לסכן את איכות השינה שלנו או בטיחותה. משקעים שונים כגון: גשם, ברד או שלג, רוח ואף טמפרטורות נמוכות. מחסות שונים יגנו עליכם מאלמנטים שונים ברמות שונות ועל כן נכון יהיה לעמוד על ההבדלים של פתרונות המחסה השונים בכדי לראות שאנחנו מחוסים (חח..).
- הגנה ממזיקים היא עוד פתרון שמטיילים רבים מחפשים באוהל, ובצדק. בסביבות מסוימות, גם בהינתן תנאי מז״א אידיאליים ללינה תחת כיפת השמיים, מזיקים עשויים בהחלט לסכן את איכות השינה שלנו ואף את בטיחותה בדיוק כמו מז״א קשה.
- תחושת ביתיות, גם היא, פקטור חזק עבור מטיילים רבים ברצון לישון באוהל, גם בלילה נעים מחוסר משקעים וחרקים. למרות שמחסור בתחושת ביתיות לא אמור לסכן אתכם פיזית, עבור אנשים רבים זהו צורך פסיכולוגי שבמידה ולא יסופק יפגע מהותית באיכות השינה שלהם והיכולת שלהם למלא מצברים ליום של הליכה.
בעת בחירת מחסה אנו צריכים לשאול על איזה צרכים נרצה שהוא יענה ובאיזה מידה. תשובות לשאלות האלו עשויות בהחלט להשתנות בין טיול לטיול ונכון שנבין איזה מוצרים שונים קיימים ואיך הם עונים על הצרכים הנ״ל.
כשלא צריך אוהל
נתחיל עם המקרים הקלים ביותר. המקרים בהם לא צריך אוהל. במקרה יש לי פוסט מוכן מראש בדיוק על הנושא הזה. תקראו אותו.
לא, באמת, תקראו אותו.
קיר אחד או שניים
אחת האתגרים שמחסה טוב צריך להתמודד איתן בנוסף למים מבחוץ הוא דווקא להגן מים מבפנים. איך מים מבפנים? – התעבות (Condensation).
כאשר אוויר חם ולח (כלומר אדי מים) יוצאים מגופך (בעיקר ע״י נשיפה) ופוגעים בבד האוהל הקר, הם הופכים למים. כך בדיוק המראה נרטבת במקלחת ובקבוק של מים קרים מזיע ביום חם. לאורך לילה שלם וקר עשויים להצטבר לא מעט מים על בד האוהל שמעל עד לרמה שנהיה קצת גשום בתוך האוהל – אירוניה רטובה.
התעבות היא בעיה שתוקפת כמעט כל סוג של מחסה במידה מסוימת, ברגע שישנים בטמפרטורות נמוכות. לרוב היא ממש לא סוף העולם, ובעיקר גורמת לאי נוחות במהלך השינה. זה לא ירטיב אתכם מספיק בשביל לסכן את טמפרטורת הגוף שלכם במהלך הלילה, אבל לחטוף שפריץ של מים קרים על הפרצוף כל פעם שהאוהל זז, זה לא מה שאני קורא Good night sleep.
DOUble-wall tent
בשביל לפתור את עניין ההתעבות נרצה לייצר זרימת אוויר בתוך האוהל שתאפשר לאוויר חם לצאת החוצה. אבל מצד שני אנחנו רוצים להיות סגורים לגמרי ממזיקים וכו׳. זה בדיוק מה שאוהל עם שני קירות (או דו – קירי? עזבו, קיצר- Double-wall) אמור לעשות. אוהלים אלו לרוב מורכבים משכבה אחת סגורה לגמרי העשויה מרשת ומעליה שכבה לא אטומה של מגן גשם (Rain fly). באופן כזה אתם מקבלים הגנה מלאה, מהכל.
יתרון נוסף שיש לאוהלים דו-קיריים הוא יותר מקום לאחסון ציוד. לרוב יהיה לאוהלים האלו סוג של פרוזדור (קשה עם העברית. באנגלית – Vestibule) שהוא איזור מחוץ לרשת אבל בתוך המגן גשם שמיועד לציוד.
single-wall tent
אוהלי Single-wall הם, באופן מפתיע, אוהלים עם קיר אחד, כלומר שכבה אחת של בד עמיד למים. הם לרוב יותר קלים, קומפקטיים, זולים ופשוטים להקמה, אבל יסבלו יותר מהתעבות במהלך הלילה. אע״פ כן, ישנם דגמים של אוהלי קיר יחיד שמתמודדים עם ההתעבות, במידה מסוימת, באמצעות פתחי איוורור למיניהם (אוהלי פירמידה הם דוגמה טובה לכך).
מה אני מעדיף מהשניים, אתם שואלים? – None.
נגיע לזה עוד מעט.
ארכיטקטורות
עוד מאפיין שאוהלים נבדלים על פיו הוא צורת ההקמה שלהם, והמבנה שלהם.
free standing
אלו הם אוהלים שלא דורשים יתדות או שום דבר אחר שנתקע באדמה. הם מגיעים עם מוטות יעודיים ש״מעוקמים״ במתח בתוך הבד של האוהל. באופן זה נוח להקים אותם באיזורים עם אדמה סלעית קשה. אוהלים אלו לרוב שוקלים מעט יותר כיוון שהם דורשים מוטות אוהל יעודיים בעוד שהאלטרנטיבה היא…
הקמה עם מקלות הליכה
אוהלים אלו משתמשים במקלות ההליכה, שרוב המטיילים סוחבים איתם גם ככה, בשביל לייצר את המבנה של האוהל. מקלות אלה לרוב מוחזקים באמצעות חבלים שקשורים ליתדות שתקועות (יתד זה נקבה. בדקתי.) באדמה. אוהלים אלו יותר קלים וקומפקטיים (כי פשוט אי אפשר לסחוב מוטות אוהל בצורה אלגנטית) ולרוב גם יותר מהירים להקמה. גם אם אתם לא מטיילים עם מקלות הליכה תמיד (Bikepacking anyone? עזבו, נושא לפוסט אחר) אפשר לקנות מוטות אלומיניום או קרבון די קלים להקמת אוהלים כאלו.
Enters The Tarp
את זה אני מעדיף.
טארפ בצורתו הפשוטה ביותר הוא מלבן של בד עמיד לגשם. ומטרתו היא פשוט, ניחשתם נכון, להגן עליכם מהגשם. את הטארפ ניתן להקים עם המון אמצעים שונים: עם מקלות הליכה, חבל בין עצים, ענפים, אופניים ועוד. כמו כן, ניתן להקים אותו בהמון צורות שונות, כל אחת עם היתרונות והחסרונות שלה, מה שמאפשר להתאים את המחסה שלך לתנאים של אותו לילה ספציפי. כל אלה הופכים את הטארפ לאחד הפריטים הכי ורסטילים בארסנל הציוד שלכם, ולכן אני כל כך אוהב אותו.
אחד היתרונות של טארפ הוא שהוא כנראה הפתרון הכי יעיל להתמודדות עם ההתעבות שדיברנו עליה. זאת מכיוון שהוא מאפשר זרימת אוויר טובה מאוד בתוך האוהל שמסיעה את האוויר החם החוצא והרחק מפנים הטארפ. עם זאת גם בטארפ יצא לי לחוות התעבות לא קטנה אבל זה נדיר ולרוב נובע מהקמה לא טובה או מבחירה גרועה של אתר שינה (ליד מקור מים, בנקודה הכי נמוכה בעמק או שלל טעויות אחרות שנדבר עליהן בהזדמנות אחרת). בכל מקרה טוב להשתמש באיזה באף (Buff) בשביל פשוט לנגב את הטארפ מבפנים במידה והוא נרטב.
החסרון המשמעותי בטארפ הוא שהוא דורש קצת מיומנות בשביל להקים באופן שיגן בצורה טובה מגשם (במיוחד מגשם צד) ומרוחות, אם כי ניתן להתמודד איתם בצורה סבירה (אבל לא אופטימלית) עם קצת ניסיון (מיומנויות טארפ זה בהחלט פוסט שאני מחכה לכתוב).
טארפ הוא הפתרון הכי קל, קומפקטי וזול שתצליחו למצוא!
בנוסף לטארפ המלבני הקלאסי יש המון עיצובים שונים לטארפים, החל מטארפ עם רוחב משתנה (Tapered) ועד לטארפים בצורות פירמידה שנותנים הגנה מלאה מכל הכיוונים (ואלו נחשבים למחסות הכי עמידים ויציבים ל-4 עונות שניתן להשיג).
Groundsheet
תוספת יחסית נפוצה לטארפים היא משטח שינה. משטח שינה (Groundsheet) הוא בד שנפרש על הרצפה מתחת למזרן שינה, וזה אמור לספק הגנה ממים תחתיים שעשוים לפגוש את המזרן עקב ניקוז ןתיעול המים מבחוץ. בנוסף, משטח השינה טוב גם בשביל לשמור על המזרן, השק״ש ושאר הציוד מקוצים וכו׳. משטחים כאלה עשויים ממספר חומרים כגון טייבק, DCF, Sil-nylon ועוד אך ניתן להכין אחד בצורה פשוטה מאוד מניילון לאיטום שניתן למצוא בכל חנות לחומרי בניין. גודל המשטח הזה צריך להיות גדול יותר מהמזרן והשק״שׁ (כדי לשמור עליהם מהקרקע) אך קטן יותר מהעקבה של הטארפ (כדי שלא ירד עליו גשם).
שק ביווי
שק ביווי (או באנגלית, כמובן, Bivy bag) הוא מין שרוול שבתוכו ישנים ביחד עם השק״ש והמזרן שטח. בנוסף לפונקציונליות של משטח שינה הוא גם מגן משפריצים של מים מהצדדים שקופצים מהקרקע (כשיש גשם של הישמור), והוא מספק גם הגנה ממזיקים בכך שהוא סגור לגמרי (עם רשת בחלקו העליון). באופן כזה ניתן לקבל מחסה מלא ומודולרי שניתן להתאים לתנאי השטח של כל טיול.
UX
אני אישית, ישנתי עם כל המודולציות של הטארפ: טארפ בלבד, טארפ+משטח שינה וטארפ+ביווי, וכולם סיפקו לי לילות נעימים ויבשים וזה ה-go-to מחסה שלי כבר כמה שנים.
חשוב לציין, שלינה בטארפ, מבחינה פסיכולוגית, מזכירה יותר לינה בלי אוהל בכלל מאשר לינה באוהל רגיל. אומנם אתה יכול לקבל בתוכו הגנה מלאה ממז״א ואפילו ממזיקים, אבל אתה עדיין מרגיש שאתה ישן בטבע הפתוח. אתה מסתכל לצדדים ורואה את הנוף, כשגשום את רואה את הגשם לצידך, אתה מריח את השטח ושומע את כל הקולות. אתה בחוץ. לגמרי. ובניגוד אולי לאוהל, אתה לא יכול לשקר לעצמך לגבי זה. זאת חוויה מטורפת. להיות תחת חתיכת בד בגשם שוטף, להריח ולשמוע את הגשם ובו בזמן להיות יבש וחם. Fucking Awesome! זה אולי לא בשביל כל אחד, אבל זאת חוויה ששווה הרבה יותר מהמשקל, הנפח והכסף שתחסכו במעבר למחסה מינימליסטי שכזה.
ועוד צעד אחד קדימה – הפונצ׳ו טארפ
לאחרונה התחלתי גם להתנסות באמ-אמא של ה-Multi-function, הפונצ׳ו-טארפ. הפונצ׳ו-טארפ הוא פרקטית טארפ שעשו לו חור בשביל הראש, וכמה קליפסים שיאפשר ללבוש אותו בנוחות כפונצ׳ו בעת הליכה בגשם. באופן זה יש לכם גם מחסה, גם לבוש גשם מלא (טוב, כמעט מלא..), וגם כיסוי גשם לתיק, בפריט אחד שיכול לשקול 200 גרם ולעלות 100 דולר! Now that's pretty minimalistic..
סיכום
אין לי מה לסכם. מקווה שהפוסט תרם לכם.
צאו קלילים ותהנו,
ניבגי.
הפוסט הזה מכיל קישורים למוצרים תחת תכנית שיווק שותפים, מה שאומר שאני עשוי לקבל עמלה צנועה עבור רכישות דרך קישורים אלו ללא תוספת תשלום עבורכם. הכתיבה שלי תמיד מבטאת אך ורק את דעתי הכנה, ואני לעולם אמליץ רק על מוצרים שאני באמת מאמין בהם ורכשתי או הייתי רוכש אותם לעצמי. אל תקנו שטויות שאתם לא צריכים(!), אבל אם אתם כבר צריכים, מה אכפת לכם.. תתמכו באתר😋
תודה,
ניבגי.
תודה רבה על הפוסט!איזה גודל יהיה מספיק לשני אנשים?כנראה נרצה בלילות גשומים שגם התיקים יהיו מכוסים.
בשמחה! אוהלים תמיד מגיעים עם קטגוריה של כמות אנשים, ולרוב כשאוהל מתויג כמתאים לשני אנשים הוא יתאים לשני אנשים עם תיקים לא גדולים ולא הרבה יותר מזה (כלומר התאמה יחסית צמודה). אם סוחבים תיקים גדולים יותר יש אוהלים שיש להם סוג של פרוזדור (vestibule) שמאפשר מקום ליותר ציוד בלי להוסיף הרבה משקל, ובמחלקה שמופרדת מאיזור השינה (אם הציוד מלוכלך וכו'). בפרוזדורים כאלו אפשר גם לבשל בזמן גשם הרבה פעמים (כי בתוך האוהל זה רעיון גרוע).
בהצלחה!
ניבגי.
פוסט מעולה! יצא לך לנסות לישון רק בbivy בלי tarp?
פינגבק:cialis free