כל הטעויות בבחירת תיק טיולים

שלום חברים קלילים,

הפוסט הזה הוא חלק מסדרת פוסטים של איך להתחיל לטייל אולטרה-לייט, והוא התחום בו אנשים טועים באופן הכי תדיר והכי עוצמתי. אם זאת הפעם הראשונה שלכם בבלוג, ואתם מעוניינים לעשות מהפך אולטרה-לייט אני ממליץ לקרוא קודם כל את המאמרים הקודמים בנוגע לאיך לבחור שק״ש, איך לבחור אוהל, ואיך בונים ערכת בישול מינימליסטית. הסיבה לקרוא מאמרים אלו קודם לכן היא שישנה חשיבות לסדר והכרונולוגיה של השינויים שתעשו ברשימת הציוד שלכם. זה יהיה יותר ברור בהמשך הפוסט.

כמו תמיד, אני משתדל להתמקד בעקרונות וברעיונות ולא במוצרים, וכך לאפשר לכם לעשות את המחקר ציוד שלכם בצורה יעילה. בסוף הפוסט יש כמה רפרנסים למוצרים ומקורות מידע נוספים.

טעויות

הפוסט הזה יתמקד בטעויות שאנשים עושים בבחירת תיק טיולים כי, האמת היא שזה די קל לבחור אחד טוב. ומסיבות יחסית מובנות אנשים רבים ניגשים לרכישה הזאת פשוט לא נכון. בפועל אם תימנעו מהטעויות הנפוצות אתם כנראה תהיו בסדר. עוד אציין שאת כלל הטעויות שמופיעות כאן טעיתי בעצמי, ולכן אני לגמרי מבין למה זה מאוד טבעי לעשות אותן.

חשוב להגיד, הפוסט הזה נועד לאנשים שמעוניינים לטייל אולטרה-לייט, ולמרות שהעקרונות הראשיים נכונים לכל מטייל, הפרטים הטכניים שבו מכוונים לאוכלוסיה המגניבה והמוארת שמוזכרת לעיל.

לפני המהפך..

אתם לא יודעים מה אתם צריכים

הטעות הבסיסית היא אחת הטעויות רכישה הנפוצות באופן כללי. בעצם כשאני חושב על זה, זאת כנראה הסיבה הכי נפוצה בכל טעויות הבחירה של אנשים, והיא, כמובן, שלאנשים אין מושג מה הם צריכים.

מטרתו של תיק הטיולים היא לסחוב את כל הציוד שלכם לאורך כל היום, ולכן בשביל לדעת איזה מהם יהיה טוב בשבילכם אתם ראשית צריכים לדעת מה הוא צריך לסחוב. זאת הסיבה שנכון לרכוש תיק טיולים רק לאחר שכבר בחרתם את מערכת השינה שלכם (אוהל, שק״ש ומזרן) ואת ערכת הבישול שלכם. אלו (בנוסף למזון) יהוו את רוב הנפח והמשקל שהתיק שלכם אמור לסחוב עבורכם.

ומה עושים כשלא יודעים

אז בעיקרון, מבחינה טכנית, זה די קל לתקן את הטעות הבסיסית, שהיא חוסר הבנה של הצרכים. מה עושים? לומדים וחושבים ורק אז מקבלים החלטות. אבל זה לא קורה. מה שכן קורה זה אחד מהשניים, או שילוב של הטעויות בינייים הבאות:

קונים מה שכולם קונים

כמעט תמיד טעות. אפילו בלי קשר לנושא. לעשות מה שכולם עושים זה לרוב מתכון לטעויות בעיני. בעוד שלפני 100 אלף שנה זאת הייתה אסטרטגיה לא רעה בשביל לשרוד (אם כל השבט מתחיל לרוץ, כדאי שתצטרף וגם כדאי שלא תהיה אחרון), היום יש לנו גוגל, ואם שואלים אותו את השאלות הנכונות הוא עונה את התשובות הנכונות. הבעיה הגדולה בטעות הזאת היא שהיא מזינה את עצמה – ככל שיותר אנשים טועים בה כך פחות סביר שהיא תמות מתישהו. טרגי.

קונים מה שהמוכרים ממליצים

יסלחו לי המוכרים בקהל, אבל רובם המוחלט (בטח ברשתות הגדולות) פשוט לא מבינים על מה הם מדברים מעבר לדיקלום שמלמדים אותם בהתלמדות. כבר כאן אפשר לטעון שזאת תהיה טעות להקשיב להם, אבל בנוסף לכך ישנם עוד אלמנטים שהופכים את ההמלצה שלהם לבעייתית:

  1. יש להם אינטרסים שונים משלכם – הם מקבלים עמלות שונות לפי דגמים שונים, וככלל יעדיפו שתוציאו כמה שיותר כסף.
  2. הם לא מכירים את האלטרנטיבות – הרשתות הגדולות לא מוכרות תיקי אולטרה-לייט (אפילו דגמים של חברות מאוד מוכרות כאן כמו אוספריי), ובאופן כללי קשה להשיג תיקי אולטרה-לייט בארץ. לכן, גם מוכרים מאוד אדיבים, שטובתכם על ראש מעייניהם, לא יצליחו להכווין אתכם למדף הנכון (כי הוא וירטואלי והוא נמצא באינטרנט).

בפועל ההפרדה בין שני טעויות הביניים היא לא ממש חשובה כי התוצאה הסופית שלה היא שכולם קונים את אותם התיקים המפלצתיים, היקרים והמסורבלים.

ובסוף עם מה נשארנו..

אז הגענו לסוף שרשרת הטעויות ובסופה מספר טעויות טכניות שרוב האנשים בכלל לא מודעים אליהם. בשלב הזה, אני מקווה שהטעויות הבאות כבר יחסית ברורות לכם.

נפח גדול מדי

אתם לא צריכים 70 ליטר + 20 ליטר. גם אני, כשעשיתי את שביל ישראל לפני 3 שנים לקחתי תיק של 65+20 ליטר, ולמרות שעוד ממש לא טיילתי אולטרה-לייט, פשוט לא הצלחתי למלא 75% ממנו (ותאמינו לי שניסיתי. עם מלאאא ג׳אנק!).

מערכת גב אובר-קיל

אם אתם צריכים מערכת שיודעת לסחוב 35 ק״ג, איך הגעתם לפה?! תעשו פרסה נשמות, התברברתם חבל על הזמן.

יותר מדי פיצ׳רים

אתם גם לא צריכים 3 מחלקות שונות בתיק, כובע, גישה לתיק מהאמצע, גישה מהצד, גישה מלמטה, אלף ריצ׳רצ׳ים שיכולים להתקלקל ומיליון לולאות ציוד בשביל לקשור מחוץ לתיק מחבתות וסירים מתנדנדים. Less Is More אף פעם לא היה כל כך מדויק.

תיק לטיולים בארץ. 22 ליטר של יעילות.

אז מה אתם צריכים?

נפח

ככלל אצבע, הרוב המוחלט של מטיילי אולטרה-לייט לא יצטרכו תיק עם יותר מ-60 ליטר לטיולי 3 עונות בעולם, כאשר 40 ליטר היא מידה די נפוצה. קחו את הנפח שתופסים לכם ערכת השינה וערכת הבישול ותוסיפו בערך 7 ליטר של אוכל, 3 ליטר של מים, 3 ליטר של פריטים הכרחיים ובערך 6 ליטר לשאר הביגוד (בערך 20 ליטר ביחד). זה יתן לכם סדר גודל.

קחו בחשבון גם את הכיסים הפריפריאלים בחישוב הנפח (כיסי בקבוקים, כובע, כיס רשת, כיסי מותניים וכו׳). הם לרוב מאוד משמעותיים.

אם כבד עליכם החישובים, 45-55 ליטר זה הימור יחסית בטוח, בהנחה שאתם מתכוונים לטייל קליל.

כושר נשיאה

לכל תיק טיולים שמכבד את עצמו ישנה התחייבות מצד החברה לאיזה משקל הוא יכול לשאת בלי לפגוע בנוחות הנשיאה שלו ובלי לגרום לו ליותר מדי בלאי. שימו לב שאתם לא עוברים אותו. לאוהבי החישובים ביניכם, לאחר משקל מערכת השינה וערכת הבישול שלכם, תוסיפו בערך 1-2 ק״ג לביגוד וציוד הכרחי, 3 ק״ג למים וכ-0.7-1 ק״ג אוכל ליום (ותכפילו בכמות הימים שאתם לרוב עוברים בלי אספקה. אם אתם לא יודעים תתחשבו ב-3 ימים). סה״כ עוד בערך 7 ק״ג.

עם או בלי שלד (Frameless)

אם אתם רק עכשיו נכנסים לתחום של תרמילאות קלה זה כנראה לא בשבילכם, אבל השאלה המרכזית לבחירת תיק עבור מינימליסטיים היא האם לבחור תיק עם שלד/מסגרת (Frame) או לוותר עליו. תיקים חסרי שלד הם לרוב משמעותית יותר קלים (סדר גודל של חצי ממשקל תיק אולטרה-לייט עם שלד) ויכולים לשקול גם פחות מ-300 גרם. עם זאת כושר הנשיאה של תיקים אלו הוא לרוב בערך 9 ק״ג, ככה שהם דורשים משקל בסיס (משקל של כלל הציוד ללא אוכל ומים) של בערך 3 ק״ג.

פיצ׳רים

הפיצ׳רים הבסיסיים שאני ממליץ לא לוותר עליהם הם:

  1. כיסי צד גדולים (אלה של הבקבוקים) – זה די סטנדרט אבל ישנם תיקי אולטרה לייט שמוותרים עליהם. אני אוהב תיקים עם כיסי צד גדולים שאני יכול לגשת אליהם תוך כדי הליכה בקלות. זה מאפשר לי לשים בהם את כל הדברים שאני צריך במהלך ההליכה, ולא לעצור. ממש לא רק עבור בקבוקים ונוח מאוד גם עבור השלוקריסטים.
  2. כיס רשת (Mesh Pocket) – זה גם Must מבחינתי. אני יכול לשים בו את כל מה שאני צריך במהלך היום, וכך כמעט לא לפתוח את התיק במהלך היום בכלל. הכיסים האלו מאוד יעילים בכך שהם יכולים להוסיף נפח אחסון מאוד משמעותי בתוספת מינימלית של משקל, ונפח מינימלי כאשר הם ריקים.
  3. רצועות הידוק: חשוב מאוד בעיני. תיק לא מלא נסחב פחות טוב מתיק מלא. רצועות הידוק, בעוד שלא מנטרלות את האי שיוויון הזה, עוזרות לו בצורה מאוד משמעותית, ומכיוון שטיולים שונים דורשים ציוד שונה, וכמות מזון בתוך התיק משתנה לאורך הטיול עצמו, לא ניתן להימנע מלסחוב תיק לא מלא מדי פעם.

הפיצ׳רים שאני ממליץ כן לוותר עליהם:

  1. ריצ׳רצ׳ים – לא תמיד אפשר להימנע לחלוטין, אבל לצמצם כמה שאפשר. הם שוקלים הרבה, מתקלקלים בקלות ולא נוחים לגישה.
  2. מחלקות ותאים נפרדים לציוד – לדוגמה תא תחתון לשק״ש. מעבר לכך שהם מוסיפים משקל ולרוב כוללים ריצ׳רץ׳ (האהאהאהאה!!!) הם פוגעים בגמישות העמסת התיק ויוצרים חלוקת משקל ונפח לא אופטימלית. ובואו נדבר על זה, למה לעזעזאל צריך את זה?! אתם גם ככה מוציאים כמעט הכל מהתיק בלילה שזה הזמן שאתם צריכים את השק״ש..

פיצ׳רים אופציונלים שאני ממליץ לבחון (על כולם כמעט אני אישית מוותר):

  1. כובע של התיק – מבחינתי סתם מוסיף משקל וגורם לתיק להיות יותר גדול ולהיתקע בדברים. גם ככה יותר נוח לי להוציא דברים מכיסי הצד או כיס הרשת במהלך ההליכה.
  2. חגורת מתניים – מוותר עליה כשאני לוקח משקלים נמוכים. מעבר לחסכון משקל די משמעותי, היא לרוב מגבילה תנועה, וגורמת לי להרגיש יותר בצבא עם תיק לואו מאשר תלמיד תיכון עם תיק jansport, מה עדיף? עם זאת, זאת בהחלט העדפה מאוד אישית ולרוב האנשים זה לא נוח.
  3. רצועת חזה (סטרנום) – הרבה אנשים גם ככה לא סוגרים אותה וסתם נותנים לה להתנדנד שם. אני, לעומת זאת, תמיד סוגר אותה, והיא מוסיפה לי נוחות בצורה משמעותית לכן בשבילי היא פיצ׳ר חשוב (היא גם שוקלת ממש מעט).
  4. תא לשלוקר – חשוב לשלוקריסטים. אני אישית מעדיף בקבוקים.

זהו.

ככלל, כשיש לכם ספק – תעדיפו את הפשטות.

עלי Osprey Exos 48. בן זו** של תיק.

אי אפשר בלי קצת מספרים

תיק סטנדרטי מריקושט ודומיו עולה בערך 1500 ש״ח ושוקל 3.5 ק״ג.

תיק אולטרה-לייט טוב צריך לעלות סביב ה-200$-250$ ולשקול סביב ה-1-1.5 ק״ג.

תיק ללא שלד, יעלה קצת פחות וישקול סביב החצי ק״ג.

המלצות אישיות

Osprey Exos 48 – תיק מדהים שטיילתי איתו שנתיים וחצי. value-for-money מעולה, ניתן להשיג בהרבה מקומות (חוץ מבארץ כמובן). תיק כניסה מעולה לעולם ה-UL. לנשים יש דגם מקביל: Osprey Eja 48.

Gossamer Gear Gorilla 40 – התיק הנוכחי שלי. תיק מצוין! יותר מוכוון UL מה-Exos. מודולרי מאוד- גרסא מופשטת שלו (ללא כובע, שלד וחגורת מתניים) שוקלת חצי ק״ג ומאוד נוחה לטיול.

המלצות לא אישיות אפשר למצוא באתרים הבאים שאני מצאתי כאמינים:

AdventureAlan

CleverHiker

OutdoorGearLab

אל תפחדו לקנות באינטרנט בלי שמדדתם את התיק בעצמכם. בעיני, מדידה זה Over-Rated, במיוחד כשמדובר בתיקי אולטרה-לייט.

שתהיה רכישה מושכלת!

צאו קלילים,

ותהנו,

ניבגי.

 

 

יתכן ופוסט זה מכיל קישורים למוצרים תחת תכנית שיווק שותפים, מה שאומר שאני עשוי לקבל עמלה צנועה עבור רכישות דרך קישורים אלו ללא תוספת תשלום עבורכם. הכתיבה שלי תמיד מבטאת אך ורק את דעתי הכנה, ואני לעולם אמליץ רק על מוצרים שאני באמת מאמין בהם ורכשתי או הייתי רוכש אותם לעצמי. אל תקנו שטויות שאתם לא צריכים(!), אבל אם אתם כבר צריכים, מה אכפת לכם.. תתמכו באתר😋
תודה,
ניבגי.

5 תגובות

  1. talmgd

    היי, תודה על כל העיצות והנסיון. לא מסכימה איתך בעניין המדידה לפני הקניה. בתור 154 ס"מ, רוב התיקים, גם ה-UL, גם ה40-50 ליטר, ממש לא מתאימים, לא נוחים, מפריעים בעורף או לגמרי לא יושבים טוב! כנ"ל לגבי חגורת מותניים: אדם קטן/נמוך/רזה יותר צריך יותר תמיכה בסחיבה של אותו משקל שאדם גדול/גבוה/מלא סוחב, וכאן החגורה עוזרת מאוד. אם ההמלצות שלך הן "לאדם הממוצע", שקיים רק כמיעוט דרך אגב 🙂 אז אתה מפספס אותנו: הלא ממוצעים…

    1. admin

      היי טל,
      תודה על התגובה החשובה!
      אני מקבל את הטענות שלך לגמרי, ואני יכול לדבר רק מהניסיון שלי (וקצת מניסיון של חברים ואנשים אחרים מקהילת ה-UL) שהיה חיובי ברובו ככולו. ההמלצות שלי הן ממש לא רק לאדם הממוצע (ראית על מה אני כותב=]), אבל הן בהחלט לא מתאימות לכל אחד. אכן שכחתי לציין, ותודה שאת מזכירה לי, שכל חברה שמוכרת תיקי אולטרה-לייט, ומכבדת את עצמה, מספקת מדריך לבדיקת מידת התיק המתאימה (שלרוב כוללת מדידת אורך הטורסו, ומדידת היקף מותניים עבור החגורה) וזה אכן קריטי(!) כשמזמינים תיק בלי למדוד אותו (לנמוכים/רזים/ממוצעים/עגלגלים/מלאים/גבוהים כאחד).
      אני מסכים שיש מידת סיכון נוספת בהזמנת תיק מהאינטרנט בלי למדוד אותו, אבל מניסיוני, וניסיון של אחרים שיצא לי לשמוע ולקרוא, הסיכון השיורי (כי גם כשמודדים אפשר לפספס) הוא די קטן ושווה את היכולת להזמין תיק אולטרה-לייט יותר טוב ויותר זול (או בכלל, עקב מחסור כללי בתיקים כאלה בארץ).
      לגבי חגורת מתניים, כמו שציינתי, זה עניין מאוד אישי ובהחלט לא הבחירה הנפוצה (גם לא בקרב קהילת ה-UL). אם זה מסקרן אתכם, אני ממליץ לנסות פשוט לא לקשור אותה פעם אחת לראות איך זה מרגיש (לפני שמזמינים תיק בלי חגורת מותניים).
      בלי קשר, הבלוג הזה מכוון בעיקר לאנשים לא ממוצעים (מן הסתם לא רק בהקשר מידות גוף)!
      שוב תודה רבה על החידוד והשיתוף!
      ניבגי.

  2. orgo

    הי ניבגי,אני לוחם שמשתחרר בקרוב ומתכנן לעשות את שביל ישראל.אני טייל מנוסה ופעם ראשונה שאני נחשף לאולטרלייט, לקראת הטיול אני מחליף את תיק הלואו אלפין הענק שלי וקונה חדש, איזה תיק היית ממליץ לי לקנות? וכמה נפח אני צריך בערך?

  3. giladkishony

    תודה על הפוסט! מוסיף המלצה אישית על תיקים בסגנון אפוד ריצה כמו סדרת XA של salomon או סדרת fastpack של ultimatedirection בשלל נפחים. יש להם שני יתרונות משמעותיים בעיניי – 1- הם מחזיקים את הגוף ונעים איתו במקום לקפוץ. 2- יש להם כיסים ויעודיים מלפנים לבקבוקי מים "soft flasks" כך שחלק משמעותי מהמשקל מועבר קדימה מה ששם את מרכז המסה במקום הגיוני.

התגובות סגורות.